Home Wonen Drie redenen waarom laminaat goed is voor de natuur!

Drie redenen waarom laminaat goed is voor de natuur!

0
Drie redenen waarom laminaat goed is voor de natuur!

Dat een houten vloer niet zo duurzaam is, klinkt misschien logisch. Voor hout in je huis moeten ten slotte bomen worden gekapt en dat is over het algemeen natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. Mocht je graag rekening houden met het milieu bij de inrichting van je huis, dan is een houten vloer dus eigenlijk geen optie. Maar wat dan wel? Is een laminaat vloer wel duurzaam? En is dit duurzamer dan pvc vloeren? Daar zal ik jullie in deze blog iets meer over vertellen. Op die manier kun je straks, als je in je nieuwe huis een vloer gaat kiezen, bewuste keuzes maken die passen bij jouw overtuigingen betreffende milieuvriendelijkheid. Lees snel hieronder verder en leer hoe duurzaam laminaat is! 

Soort hout 

Allereerst ligt de duurzaamheid van het laminaat aan de houtsoort waarvan het laminaat gemaakt is. Laminaat heeft natuurlijk een ‘houten uiterlijk’ en het zal je dan vast ook niet verbazen dat laminaat onder andere van hout is gemaakt. Het is namelijk gemaakt van een combinatie van hout en kunststof en de kern van HDF (samengeperst hout). Het maakt dus uit voor de duurzaamheid van het laminaat, van welke soort hout het laminaat gemaakt is. Je hebt namelijk laminaat met een zogenaamd ‘FSC keurmerk’. Dit is hout dat is verkregen onder verantwoord bosbeheer, waardoor de bossen op onze wereld behouden kunnen worden. Koop je dus laminaat met dit keurmerk? Dan zit je goed en heb je duurzaam laminaat te pakken! 

Makkelijk te onderhouden 

Daarnaast is laminaat enorm makkelijk te onderhouden. Waar je bij een houten vloer helemaal moet schuren en weer lakken, is op laminaat een vlek vaak eenvoudig te verwijderen door even een doekje met wat schoonmaakmiddel er overheen te halen. Daarnaast heeft laminaat een harde toplaag waardoor er niet zo snel slijtage optreedt en is de vloer gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek of de stofzuiger. Over het algemeen hoeven er dus weinig middeltjes te pas te komen aan het onderhouden van de laminaat vloer, wat enorm duurzaam is. Er komen op die manier namelijk geen nare stoffen in de riolering en ook zijn er minder plastic verpakkingen die weggegooid hoeven worden. 

Gaat lang mee 

Tot slot gaat een laminaat vloer lang mee. Dat is prettig, want dan hoef je niet zoveel hout te verbruiken als dat je je vloer na een aantal jaar al zou willen vervangen. Hier zijn dus uiteindelijk minder bomen voor gekapt, en dat is enorm duurzaam! Het is wel een goede tip om, als je wil dat je laminaat vloer duurzaam is en dus lang mee gaat, te kiezen voor een dikke soort laminaat. Over het algemeen gaat dik laminaat namelijk langer mee, omdat de kwaliteit hiervan gewoonweg beter is. Het is natuurlijk wel geheel afhankelijk van je leefstijl welke dikte laminaat je nodig hebt. Maar over het algemeen geldt: Dikker laminaat is beter en duurzamer! En voor goed laminaat, kijk op Laminaatenparket.nl