Home Dier en Mens Samen werken aan een beter milieu

Samen werken aan een beter milieu

0
Samen werken aan een beter milieu

We zijn midden in een race tegen de klok verwikkeld, om de opwarming van de aarde te stoppen, vervuiling tegen te gaan en de overbevolking in te dammen. Binnen een of twee generaties zullen we resultaten moeten boeken, anders zou het wel eens faliekant mis kunnen gaan. Het voelt soms een beetje hulpeloos. Hoeveel kan ik als één van de zeven miljard mensen op deze planeet enige impact op zulke grote vraagstukken hebben? Dit is ook de lijn van sommige rechtse partijen in ons land. Voor iedere kolencentrale die Nederland sluit, worden er in China vijftig geopend. Toch denk ik dat dit niet de juiste mentaliteit is. Als we allemaal zo denken, dan gebeurt er niets. Eigenlijk zouden we het om moeten draaien. Als wij verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen omgeving, dan hebben wij ons deel gedaan. Dit is wel het minste wat we kunnen doen.

Verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen omgeving

Dit is dan ook de mentaliteit die ik mij de laatste tijd eigen probeer te maken. In alles wat ik doe, neem ik mee wat voor het milieu het beste is. Zo ook als ik rouwvliegjes om mijn planten zie vliegen. Ik sta al met een pot gif in mijn handen, totdat ik me realiseer dat hier vast een milieuvriendelijkere oplossing voor bestaat. Als ik google kom ik bij Biogroei.nl uit. Zij gebruiken aaltjes tegen rouwvliegjes. Dit zijn de natuurlijke vijanden van de rouwvliegjes, die zich voeden met hun larven. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de plaag van rouwvliegjes kan worden opgelost, zonder dat er enig gif bij te pas komt. En nog beter nieuws! Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes werkt zelfs aantoonbaar beter dan met gif.

Andere voordelen van aaltjes tegen rouwvliegjes

Omdat ik vermoed dat nog meer mensen niet weten dat je rouwvliegjes bestrijden kunt met aaltjes, noem ik bij dezen nog enkele voordelen. Aaltjes zijn (in tegenstelling tot gif) onschadelijk voor plant, grond of milieu. Ook andere insecten die we nodig hebben in het milieu, worden door de aaltjes met rust gelaten. Aaltjes blijven vanaf het moment van uitzetten vier weken actief in de grond. Dit is in bijna alle gevallen genoeg om de rest van het seizoen van de rouwvliegjes af te komen. Natuurlijk is de omgang met onze eigen planten maar een klein stapje naar een betere omgang met het milieu. Ieder stapje is er echter één. Aaltjes tegen rouwvliegjes zijn één klein stapje naar een gezonde, toekomstige Moeder Aarde.