Home Dier en Mens Ongedierte in hout bestrijden

Ongedierte in hout bestrijden

0
Ongedierte in hout bestrijden

Als je aan iemand vraagt of hij weet wat boktor of houtworm is dan weet iedereen wel het antwoord op die vraag. Dat zijn kleine dieren die hout opeten. Als je een oud meubelstuk ziet, kan je de kleine gaatjes opmerken die in het houtwerk zitten. Waarschijnlijk komt het dan van de houtworm of de boktor. Beide soorten ongedierte wil je liever niet in je woning hebben maar de vraag is wel hoe je dit moet bestrijden. De houtworm of de boktor bestrijden, is een klus die je maar moeilijk zelf kan doen en waarvoor je al snel een ongediertebestrijder zal moeten inschakelen.

De boktor bestrijden

De boktor is een insect die graag zijn eitjes in de kleine gaatjes die er in hout kunnen zitten legt. Als deze larven uit het ei komen dan eten ze zich een weg naar buiten. Dit is zichtbaar doordat je zaagsel ziet liggen en omdat je de gaatjes en de larven kan zien. Bij het bestrijden van de boktor is het van belang om te weten dat als hout afgedekt is met verf of beits de boktor hier geen eitjes kan leggen. De behandeling zal dus eerst gericht zijn op het doden van de larven en daarna het hout te impregneren zodat de boktor geen kans krijgt om de eitjes te leggen.

De houtworm bestrijden

Het grote verschil tussen de boktor en de houtworm is dat je aan de vorm van de gaatjes in het hout kan zien of het gaat om een boktor of een houtworm. De houtworm staat vooral bekend om de gangen die het kan graven in het hout. De houtworm bestrijden is dan ook een ingewikkelde klus. Dit komt omdat de houtworm tot diep in het hout verstopt zit. Door het houtwerk op een aantal plekken met chemicaliën te injecteren kan je echter deze plaag (want pas dan merk je de aanwezigheid van dit ongedierte op) oplossen. Maar door de enorme gangen die ze kunnen graven is de controle van het houtwerk absoluut noodzakelijk. Zeker omdat in veel dragende delen van constructies hout verwerkt is.

Voorkomen

Het allerbelangrijkste bij zowel de boktor als de houtworm is het voorkomen van dit ongedierte in je woning. Belangrijk hierbij is dat hout wat behandeld is door verf en of beits niet aantrekkelijk is voor de houtworm of de boktor. Daarnaast is het goed om bedenken als je meubels tweedehands koopt deze houtworm kunnen bevatten. Kijk daarom goed of er kleine gaatjes in het houtwerk zitten, want een plaag van houtworm of de boktor zit niemand op te wachten.