Home Nieuws 3 tips waarmee je je bedrijf duurzamer maakt

3 tips waarmee je je bedrijf duurzamer maakt

0
3 tips waarmee je je bedrijf duurzamer maakt

Overal ter wereld zijn we bezig met het begrip ‘duurzaamheid’. In het normale én het zakelijke leven worden bepaalde zaken steeds vaker op een groene manier aangepakt. Ben jij een ondernemer en op zoek naar manieren om je bedrijf duurzamer te maken? Dat is minder moeilijk dan je misschien vooraf had gedacht. In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je vandaag nog kunt beginnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van groene zakelijke energie zzp? Of van het aanschaffen van refurbished apparatuur?

Stap over op groene energie voor je bedrijf

Kijk als eerst eens naar je zakelijke energiecontract. Wanneer je nooit stappen hebt ondernomen, is de kans groot dat je over grijze energie beschikt. Grijze energie wordt al jaren gebruikt, maar is eigenlijk heel schadelijk voor het milieu. Bij de productie ervan komt namelijk veel CO2 vrij, een giftig gas dat ervoor zorgt dat er een gat ontstaat in de ozonlaag. Daardoor wordt de aarde alsmaar warmer en warmer. Gelukkig is er een duurzaam alternatief: groene stroom. Bij de productie van groene energie komt veel minder CO2 vrij, waardoor het minder schadelijk is voor de wereld. Dat is niet de enige reden waarom je voor groene stroom moet kiezen. De energiebron van beide soorten energie is ook van groot belang. Grijze energie wordt bijvoorbeeld gehaald uit fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool. Deze bronnen zijn niet eindeloos en zullen op een dag op zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Groene stroom wordt daarentegen geproduceerd uit natuurlijke bronnen die onuitputtelijk zijn. Denk aan de zon, de zee en de wind.

Wek je eigen energie op met zonnepanelen

De overstap op groene stroom is sowieso al een hele goede. Wil je toch nog net dat stapje verder gaan? Dan is het aan te raden om zonnepanelen aan te schaffen voor je bedrijf. Met zonnepanelen kun je namelijk je eigen groene stroom opwekken! Voor veel ondernemers is dit de grootste reden om over te stappen op dergelijke panelen. Wat natuurlijk ook enorm meehelpt, is het feit dat je flink kunt besparen op je zakelijke energierekening wanneer je je eigen energie opwekt. Dat is met de stijgende energieprijzen van de laatste tijd enorm welkom. Het enige wat je namelijk hoeft te doen, is zakelijke zonnepanelen aanschaffen. Gemiddeld gaan die 20 tot 25 jaar mee, terwijl je zo’n investering er al uit hebt binnen acht tot tien jaar (afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt). Dat betekent dus dat je na die acht tot tien jaar profiteert van gratis energie die ook nog eens groen is. Dat is nog eens slim ondermen. Op energie-zakelijk.nl lees je er meer over.

Vergroen het bedrijfspand waarin je werkt

Natuurlijk is je zakelijke energierekening niet het enige onderdeel waar je op moet letten om groener te ondernemen. Zo is het bedrijfspand waarin je werkt ook het bekijken waard in je zoektocht naar een duurzaam of duurzamer bedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de isolatie van het pand; stook je niet veel te veel energie? Des te beter het pand geïsoleerd is, des te minder energie er verbruikt hoeft te worden. Dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee. Investeer dus zeker in isolatie van de ramen, de muren, de vloeren en het dak. Kijk tot slot ook eens naar de spullen die je nodig hebt. Voor de meeste onderdelen is een tweedehands alternatief beschikbaar. Je hoeft bijvoorbeeld allang niet meer nieuwe apparatuur aan te schaffen. Er is heel veel mogelijk op het gebied van refurbished apparatuur; tweedehands apparaten die helemaal zijn opgelapt. Hier betaal je niet alleen minder voor, je zorgt er ook nog eens voor dat de vraag naar nieuwe apparaten minder groot wordt. Daardoor wordt de afvalberg op de wereld kleiner en dat is weer beter voor het milieu