Home Wonen Wat is een sedumdak?

Wat is een sedumdak?

0
Wat is een sedumdak?

Niet iedereen is bekend met een sedumdak en dat is helemaal geen probleem. Een dak van een huis, schuurtje of overkapping kan bedekt worden met een sedumdak. Sedum is een vettig kruid die vooral op het noordelijk halfrond voorkomt. De planten zijn heel handig in het opslaan van water in hun bladeren. Dit zorgt ervoor dat sedum ideaal is om regen op te vangen dat op een dak terecht komt. Het is hierbij wel van belang dat je sedumdak plat is en niet schuin naar beneden afloopt. Het mooie aan het kruid sedum is dat er wel vierhonderd tot vijfhonderd verschillende soorten bestaan. Hierdoor is er altijd wel een variant van het sedum die naar jouw wens is of goed op jouw dak aansluit!

Werken met sedum cassettes

Het is helemaal niet moeilijk om sedum op je dak aan te brengen, maar het is wel makkelijk om met trays te werken waar het kruid zich in bevindt. Deze trays heten ook wel sedum cassettes en zijn ideaal voor het aanbrengen van het kruid op een sedumdak. Een dak van groen kan pas mooi gelegd worden en mooi groeien als het groen in speciale sedum cassettes geplaatst wordt. Zodra de sedum cassettes op hun plaats gelegd zijn, zie je er helemaal niks meer van. De cassettes vallen niet op, maar de planten en kruiden komen wel mooi in de belangstelling te staan. Het voordeel van deze trays is dat ze uit meerdere lagen bestaan. Hierdoor wordt het leer van je sedumdak beschermd tegen de harde straling van de zon en tegen overtollig water. Daarnaast houden de lagen overbodige groei van de wortels van het sedum tegen. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk veel meer plezier van het sedum op je dak zal hebben.

Het plaatsen van een sedumdak

Als je zelf een beetje handig bent, is het een eitje om een mooi dak van sedum te leggen. Ben je iets minder handig? Dan kan het je iets meer moeite kosten, maar het is nog steeds prima te doen. Het is ten eerste van belang om het sedum te selecteren dat je graag op je dak zou willen leggen. Daarna is het handig om te investeren in sedum cassettes om de sedum in te plaatsen. Vaak zijn deze trays al voor slechts 47,95 euro per vierkante meter te koop als je met minimaal 100 vierkante meter werkt. Heb je een wat kleiner sedumdak dat maar tot 25 vierkante meter gaat? Dan betaal je rond de 59,95 euro per vierkante meter. Voordat je de sedum cassettes gaat plaatsen, kan je het beste eerst een beschermdoek op je dak aanbrengen. Dit beschermt zowel het dak als de trays met sedum zelf. Vervolgens kan je de trays voorzichtig op het doek aan gaan brengen.

Onderhoud van een sedumdak

Na het plaatsen van de trays is het niet achterover zitten en genieten. Je moet het sedumdak namelijk wel mooi onderhouden. De eerste stap is om onkruid om de tijd te verwijderen, net als ongewenste groei van de sedum. Daarnaast is het soms nodig om kale plekken op te vullen met nieuwe sedum cassettes. Verder wordt het aangeraden om het dak twee keer per jaar te bemesten. De beste periode om dit te doen is tussen april en september, niet in de wintermaanden dus. Tot slot is het niet nodig om de sedum cassettes van extra water te voorzien. Dit is alleen van belang als het een aantal weken erg droog is geweest. Houd de sedum cassettes goed in de gaten en bepaal zelf of extra bewatering nodig is of niet.