Home Dier en Mens Hoe kun je het beste met mollen omgaan?

Hoe kun je het beste met mollen omgaan?

0
Hoe kun je het beste met mollen omgaan?

Iedereen met een mooi stukje gazon verwelkomt hier liever geen mollen. Deze kleine beestjes zijn te herkennen aan de hoopjes aarde die plotseling boven het stukje gazon komen opduiken. Aan de ene kant zijn de komst van mollen een goed teken, aangezien deze met het opeten van insecten nuttig werk verricht. In dit artikel vertellen we hoe je het beste met mollen kunt omgaan.

De meeste voor de hand liggende oplossing waar aan gedacht wordt wanneer men last heeft van mollen, is het doodden van mollen. Er zijn verschillende manieren om mollen te doden: denk aan carbid, rookbommen en mollenklemmen. Maar dit is niet de oplossing voor de langere termijn. Bovendien verrichten mollen, zoals eerder aangegeven nuttig werk, waardoor je ze juist zou moeten verwelkomen. Je zult alleen moeten zorgen dat ze uit de buurt blijven van de kwetsbare delen in je tuin.

Mollen kunnen veel schade aanrichten. Ze bewegen zich voort onder de grond en graven hierbij tunnels, wat weer tot verzakkingen kunnen zorgen. Dit is één van de voornaamste redenen dat mensen zo resoluut tegen de mollen optreden.

Welke acties kun je ondernemen?

In plaats van de mol te doodden, is het beter en duurzamer om mollen te ontmoedigen jouw tuin in te komen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Het voordeel hiervan is dat het een oplossing is voor de langere termijn. Wanneer je een binnengekomen mol direct dood, zal je zien dat zijn vriendje een week later langs komt en precies dezelfde schade aanricht. De beste manier om mollen te ontmoedigen is om je tuin zo in te richten dat het voor hen niet aantrekkelijk is. Een gevarieerde tuin met veel bomen kan hier bij helpen. Het is namelijk lastig voor een mol om zich te verplaatsen wanneer er veel wortels in de grond zitten.

Een andere oplossing is het vangen van de mol. Dit kun je doen aan de hand van een vangkooi of een mollenvang. Deze mollenvangers plaats je boven één van de gegraven gaten. Wanneer de mol naar boven komt en in contact komt met de mollenvanger, valt het deurtje achter zich dicht en zit het gevangen. Je kunt de mol vervolgens dan ergens anders weer vrij laten. Het is in dit geval wel belangrijk dat je de mollenvanger dagelijks test.

Mollen afweren

Ook is het mogelijk om mollen af te weren in plaats van mollen vangen. Hier zit over het algemeen minder werk in. Met bepaalde geluiden en geuren, die door mollen als onaangenaam worden beschouwd, kun je deze kleine diertjes uit de buurt houden. Zo kun je bijvoorbeeld een glazen fles met de opening naar boven plaatsen in het gras. De wind zal de glazen glas bespelen waar een fluitend geluid uit komt. Een andere methode om mollen met geluid te verjagen zijn ultrasone geluiden. Dit zijn geluiden waar mollen niet goed tegen kunnen waardoor ze automatisch uit de buurt blijven.

Tot slot zijn er een aantal planten die een onaangename geur verspreiden waar mollen niet goed tegen kunnen. Enkele voorbeelden van deze planten zijn: keizerskroon, kruisbladwoldmelk en nieskruid.

Een andere mogelijkheid is de toegang tot de tuin verhinderen. Zo kun je een gat rondom de tuin graven en hier vogelgaas in zetten of beton. Op deze manier kunnen de mollen simpelweg niet jouw tuin in komen.

Welke kansen biedt een mol in de tuin?

Het hebben van mollen in je tuin is niet alleen maar negatief. De mollen zuiveren de grond, eten insecten die jouw tuin vernielen en verluchten de grond. Probeer mollen daarom te voorkomen in bepaalde delen van je tuin, bijvoorbeeld het gazon. Of je plaatst een mollenvanger, waardoor de mol nuttig werk kan verrichten en je de mol vervolgens vangt. Meer weten? Bekijk het aanbod van mollenverjagers.