Hoe breng je dakbedekking aan?

Gerelateerd aan dit artikel

Door het jaar heen krijg je te maken met verschillende weersomstandigheden. Handig is het om je woning hiertegen te beschermen. Dit kun je bij je dak doen door middel van het aanbrengen van dakbedekking. Dakbedekking is door het lichte materiaal makkelijk zelf aan te brengen, maar hoe breng je nu dakbedekking aan? Hieronder lees je de verschillende stappen!

Stap 1: Dak opmeten en schoonmaken

Om te beginnen moet je het dak opmeten. Hierdoor weet je hoeveel dakbedekking je nodig hebt en kun je deze passend maken. Belangrijk is het om ervoor te zorgen dat je naast het dak ook de opstaande randen aan de zijkant meet en daarnaast nog 20 centimeter erbij optelt. Wanneer je het dak opgemeten hebt, kun je EPDM kopen. Wanneer je dit hebt aangeschaft, kun je het dak schoon gaan maken. Hierbij maak je het dak stof-, vuil-, vocht- en vetvrij. Ook onderdelen die belemmering kunnen veroorzaken is handig om weg te halen.  

Stap 2: Dakbedekking uitrollen en lijm aanbrengen

Nu kun je de dakbedekking uitrollen. Handig is het om de folie gelijkmatig te verdelen over het gehele dak en de randen. Wanneer de dakbedekking ligt, is het belangrijk om deze ongeveer 1 uur te laten rusten. Hierdoor kan de spanning wegtrekken. Sla de folie daarna voor de helft om, zodat je de EPDM contactlijm aan kunt brengen. Op het moment dat de lijm bijna droog is, kun je de dakbedekking eroverheen aanbrengen. Dit kun je over het gehele dak doen. 

Stap 3: Dakbedekking bij de dakranden aanbrengen

De dakbedekking ligt nu tot de dakranden, maar hoe breng je deze hier goed aan? Belangrijk is het om ook hier de lijm weer even in te laten trekken. Daarna kun je de dakbedekking over de randen heen aanbrengen. Hierbij kun je het beste de dakbedekking over de rand heen vouwen, in plaats van het afknippen. Hierdoor voorkom je een mogelijke lek. 

Stap 4: Een daktrim aanbrengen

Nu heb je je dakbedekking over je gehele dak liggen. Je dak is hierdoor al op een goede manier beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. Toch wil je er natuurlijk voor zorgen dat je dak helemaal goed beschermd is. Om je dakbedekking op een goede manier af te maken, kun je het beste een daktrim aanbrengen. Hierdoor blijft ten eerste de dakbedekking beter zitten, want je brengt deze daktrim als het ware over de dakbedekking heen. Daarnaast worden ook je dakranden hierdoor nog eens goed beschermd.

Veel gelezen

3 leuke fietsroutes door Nederland

Als u op zoek bent naar een geweldige manier om Nederland te verkennen, moet u fietsen proberen! Er zijn veel mooie fietsroutes om het...

Emelten aanpakken, hoe doe je dat?

Deze zomer ben ik weer volop bezig geweest in en rondom mijn huis. Een van mijn favoriete bezigheden is namelijk tuinieren en ik weet...

Wat zijn leuke manieren om bezig te blijven als je ziek bent?

Voor mensen met het milieubewustzijn, is het belangrijk om de tijd te nemen om zich beter te voelen als ze ziek zijn. Het is...