Home Lifestyle Bril kopen: Welk montuur past het beste bij de vorm van je hoofd?

Bril kopen: Welk montuur past het beste bij de vorm van je hoofd?

0
Bril kopen: Welk montuur past het beste bij de vorm van je hoofd?

Meer dan 9 miljoen Nederlanders lopen rond met een bril of contactlenzen. Voor ieder van hen was er een moment dat ze voor het eerst een bril moesten uitkiezen. Wanneer je een bril nodig hebt, kun je niet alleen letten op de sterkte van de glazen. Het montuur van de bril speelt namelijk ook een belangrijke rol in de uitstraling en het comfort van je bril. Het is belangrijk om het juiste montuur te kiezen dat past bij de vorm van je hoofd en gezicht.

Verschillende soorten monturen

Er zijn veel verschillende soorten monturen beschikbaar, waaronder ronde, rechthoekige en vierkante monturen. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld cat eye brillen of een doorzichtige bril. Bij het kiezen van een brilmontuur is het belangrijk om te overwegen hoe het montuur in verhouding staat tot de vorm van je hoofd en gezicht. De vorm van het hoofd speelt namelijk een belangrijke rol in de keuze van het montuur. Als je bijvoorbeeld een rond hoofd hebt, kun je het beste kiezen voor een rechthoekig montuur dat de rondheid van het hoofd compenseert. Als je een vierkant hoofd hebt, kun je het beste kiezen voor een rond montuur dat de hoeken van het hoofd afzwakt. De keuze voor vorm is vaak wel wat genuanceerder maar dit geeft een goede leidraad om van start te gaan In de zoektocht naar een bril. Als je een baard draagt dan is het ook belangrijk om rekening te houden met de vorm van je baard.

Dikte en uitstraling

Naast de vorm van het hoofd is het ook belangrijk om te overwegen wat dikte van het montuur is en de uitstraling die deze geeft. Dunne monturen zijn vaak elegant en subtiel, terwijl dikke monturen robuuster zijn en een opvallendere uitstraling hebben. Ook kun je kiezen voor een montuur met versieringen of een opvallende kleur voor een feestelijke uitstraling. Naast dikte en vorm heb je ook nog keuze uit materialen. Zo kan je bijvoorbeeld een metalen brilmontuur nemen of één van koolstof. Er zijn tegenwoordig ook verkopers actief die met de hand brilmonturen maken van bijzondere stoffen. Zo zijn er bijvoorbeeld brillen verkrijgbaar die gemaakt zijn van oude jeans of brillen van hout. Kijk wel altijd goed naar de ervaringen van anderen als je kiest voor onorthodoxe materialen omdat het belangrijk is dat de brillen ook stevig zijn en lang heel blijven.